19 maj kl. 20:44 · VI MÅSTE STÅ UPP FÖR BARNS RÄTT TILL SIN KREATIVITET
Än en gång attackeras de praktisk-estetiska skolämnena, när Isak Skogstad i gårdagens DN debatterar för att helt ta bort musik och slöjd från grundskolans schema. Att begränsa barns tillgång till estetiska ämnen i skolan är en återkommande debatt som lyfts av både borgerliga partier och fristående debattörer de senaste åren och som gör mig djupt oroad. Att nedvärdera de praktisk-estetiska skolämnena till något slags fluffig... utfyllnad i schemat, är att helt blunda för vikten av kreativitet i ett samhälle.
Dels har dessa ämnen ett starkt egenvärde. Det handlar om vilken grundsyn vi har på vilket samhälle vi vill ha och på vad det innebär att vara människa. För ett samhälle där kultur och kreativitet är en fundamental del går det inte att skära bort väsentliga grundstenar, så som praktisk-estetiska ämnen i skolan, utan konsekvenser, både för samhället och individen.
För de som såg Eurovision Song Contest igår var det uppenbart hur starkt svensk musik och kultur står sig - otaliga nummer hade någon slags svensk inblandning. Svensk musikexport är starkare än någonsin. Det svenska modeundret blomstrar. Svensk design är eftertraktad i världen. Allt detta har inte uppstått av en slump, utan är ett resultat av att vi som samhälle förstått att värdera kreativitet och praktiska färdigheter, från tidig ålder.
Vi vet att de estetiska och praktiska ämnena gör att barn lättare tar till sig av annan undervisning. Att ta bort dem för att effektivisera skolan, är därför bara att skjuta sig själv i foten. Musikundervisning gynnar exempelvis både den språkliga och den matematiska utvecklingen. Ämnena lär också barnen problemlösning, att finna nya lösningar när det inte går som man tänkt.
Men inte minst är det viktigt att alla barn ska få chansen att utforska sina intressen och talanger. Det är min fulla övertygelse att barn som hittar ämnen de tycker om eller är bra på, trivs bättre i skolan. Det är också min fulla övertygelse att ett samhälle där barnen trivs och tror på sin förmåga, är ett bättre samhälle.
Samtidigt vet vi att de barn som växer upp i hem och på platser där det är långt till närmsta bio eller konsertlokal, är de som drabbas hårdast när dessa ämnen tas bort från schemat. Att den tidigare alliansregeringen tog bort de estetiska ämnena från gymnasiet var därför ett svek mot alla de barn som står långt från kulturen idag. Att debatten nu förskjutits till att handla om att även ta bort dessa ämnen från de yngre barnen gör mig både arg och ledsen.
För mig som miljöpartist och kulturminister är det självklart att barn i hela landet ska få chansen att vara kreativa och uppleva kultur. Jag kommer alltid stå upp för barns rätt att spela, sjunga och förstå att de har förmågan att vara kreativa.
#merkulturtillfler