Hållbar utveckling - Mitt framtidshus
Innan du börjar teckna ditt hus är det viktigt att du gjort perspektivövningarna nedan eller i Peters bildskola, de två som heter "kuben" och "efter kuben". Du kan hitta gamla elevarbeten under flikarna: Elevgalleri, Åk 8, Tvåpunktsperspektiv.
Din uppgift är att teckna ett hus med hjälp av tvåpunktsperspektiv på ett A3-papper. Du ska rita ett förslag på ett framtidshus som ska fungera som bostad. Det är viktigt att du börjar med de stora enkla formerna som huskropp, tak och tillbyggnader. Därefter lägger du på detaljer som fönster, dörrar, skorsten, trappa, altan m.m. Fundera över var ögonlinjen ska gå. Det går bra att sudda ut konstruktionslinjerna när du är färdig, men du kan också kalkera av ditt hus på ett nytt papper. Därefter färglägger du ditt hus med vattenfärg.
Hållbar utveckling: I något avseende behöver du ha ett miljötänkande när du ritar ditt hus. Hur tänker du om framtiden? Vad har du lärt dig i andra ämnen? Dina idéer är viktiga och huset kan vara fantasifullt utformat.
Energismart, materialval, odling, solpanel, återanvändning m.m.
När du är färdig skriver du din reflektion på baksidan. Berätta om hur du har tänkt när du ritade ditt framtidshus.
|
|
|
Syfte:
Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där arkitektur och miljöer ingår.
I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksformer. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Den ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och att arbeta på ett undersökande och problemlösande sätt.
I den aktuella uppgiften ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
• skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material
• undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder
Centralt innehåll:
Bildframställning
• Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
• Presentationer av eget bildskapande.
Redskap för bildframställning
• Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
• Material och verktyg för två-och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
Bildanalys
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
Kunskapskrav:
E: I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
C: I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
A: I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
E: Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
C: Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
A: Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
E: Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
C: Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
A: Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
E. Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
C: Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
A: Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.