C o l l a g e
Distansundervisning
Du ska göra ett collage på temat: klimathot
Din utmaning: Av gamla bilder ska du bygga en helt ny bild med en ny innebörd.
Du väljer själv vilken teknik du vill arbeta med: 1 Hantverksmässigt eller 2 Digitalt.
1 Hantverksmässigt
Återanvändning av tidningsbilder, papper m.m.
Ta hjälp av internet för att leta efter inspiration. Bildgoogla ”klimathot" och sök även på engelska, "climate change" eller "global warming".
Information om klimatförändringar hittar du här. Andra elevexempel hittar du här.
Materialförslag
- Tidningar
- Papper i olika färger och med olika struktur
- Annat pappersskräp
- Sax, lim (Det går bra att riva papper, har du inte har lim kan du limma ihop det i skolan senare eller låna ett limstift från skolan)
På slutet av varje lektion: Du har öppnat uppgiften och skapat ett dokument som du döper till: Processbeskrivning. Där ska du kortfattat beskriva vad du gjort under varje lektion, med ord, bild och/eller eventuellt en skärmdump.
2 Digitalt
Återanvändning av digitala bilder
Bygg ett digitalt collage i redigeringsprogrammet Pixlr E. Du ska använda delar av bilder och sätta ihop till en egen och helt ny bild.
Bilder du har rätt att använda: bildgoogla-verktyg-användningsrättigheter-Creative Commons Licenser
Ta hjälp av internet för att leta efter inspiration. Bildgoogla ”klimathot" och sök även på engelska, t.ex. "climate change" eller "global warming".
Information om klimatförändringar hittar du här. Andra elevexempel hittar du här.
Om du behöver: Instruktionsfilmer Pixlr E
Använd dig av:
- Sök bilder från Google enligt följande: bilder-verktyg-användningsrättigheter-Creative Commons Licenser.
- Fria bilder från t.ex. Flickr.com
- Ta kort på gamla bilder i t.ex. tidningar.
- Skärmdumpar, skärmklippverktyget
- Egna bilder
- Tips! Du kan klippa ut delar av bilder med klippverktygen i Pixlr E.
OBS! På slutet av varje lektion: Du har öppnat uppgiften och skapat ett dokument som du döper till: Processbeskrivning. Där ska du kortfattat beskriva vad du gjort under varje lektion, med ord, bilder och eventuellt en skärmdump. Här är det viktigt att jag ser hur du har gjort din bild. T.ex. vilka bilder du har utgått ifrån.
Så här tar du en skärmdump: Helskärmsläge eller delar av skärm.
PS: Glöm inte att spara i pxd filformat om du inte är färdig. Färdig bild sparas i jpeg.
På You Tube finns flera filmer som behandlar klimathot och klimatförändringar, här är några:
|
|
|
|
Syfte:
Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
• skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
• undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,
Centralt innehåll:
Bildframställning
• Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
• Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer.
• Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.
• Presentationer av eget bildskapande.
• Rättigheter och skyldigheter, etik och värderingar när det gäller bruk av bilder
Redskap för bildframställning
• Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
• Material och verktyg för två-och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.
Bildanalys
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår. I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår. I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår. I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.